Fredrik Strage - Utspelet om näthat kastar ett löjets skimmer över Svenskt Näringsliv Publicerad DN 2013-03-01

 

Att ge företag ett juridiskt vapen för att tysta sina belackare – på yttrandefrihetens bekostnad – vore olyckligt. Individer och företag är inte samma sak.

 

 

Canon Pixma MG6250, jag hatar dig. Jag ska köra ut dig till ett fält och slå sönder dig med basebollträ medan jag lyssnar på Geto Boys. Din skanner är okej men dina färgpatroner tar slut på ett ögonblick och kostar skjortan. Jag förbannar Canon, de lömska utsugare som tillverkade dig.

 

 

De är exakt som Ryanair, ett annat företag som låtsas vara billiga men lurar mig på pengar med sitt förrädiska bokningssystem. Det enda bra med Ryanair är att de inte flyger från Arlanda. Jag hatar nämligen Arlanda Express ännu mer. Det är världens dyraste flygtåg, ocker på räls. Jag drömmer om att bryta mig in på bangården och spreja deras gula fula vagnar med orden ”FUCK OFF ARLANDA UTPRESS”.

 

 

Men så får man väl inte säga i det här landet längre.

 

 

Nej, snart får man inte det. I alla fall inte om Svenskt Näringsliv får som de vill. Efter den senaste tidens debatt om näthat har organisationen uttalat sig om att det borde vara straffbart att kränka aktiebolag. Det är nämligen lika synd om mobbade företag som om mordhotade feminister.

 

 

Utspelet kastar ett löjets skimmer över Svenskt Näringsliv – ungefär som när Henrik Schyffert låtsades vara organisationens talesperson och i en fejkad informationsfilm hyllade Moderaternas maktövertagande genom att vråla ”the vind is vänding”.

 

 

En skärpt lagstiftning – där förtal av juridiska personer likställs med förtal av fysiska personer – kan leda till rättsprocesser av den typ som bananimperiet Dole drog i gång i USA mot filmarna som visade att företaget använt förbjudna bekämpningsmedel. Lundin Oil och Carema skulle på samma vis kunna stämma journalister.

 

 

Rejta, en sajt där allmänheten hissar och dissar alltifrån sportbarer till hunddagis, kan också få det hett om öronen – liksom vänsteraktivister som bränner Shellflaggor och målar Hitlermustasch på Ronald McDonald.

 

 

Samtidigt kan det tyckas märkligt att man i Sverige inte kan åtalas för förtal av företag, ens om man medvetet sprider lögner, medan man kan straffas för förtal av en person, även om det man säger är sant. Juridikprofessorn Mårten Schultz påpekade det i en debattartikel i SvD häromåret. Men det går ändå inte att jämföra individer som kränks med företag som kritiseras.

 

 

De senare har inte sällan en pr-avdelning till sin tjänst. Att ge dem ett juridiskt vapen för att tysta sina belackare – på yttrandefrihetens bekostnad – vore olyckligt.

 

 

Många av företagen skulle antagligen, likt Dole, försöka skrämma journalister till tystnad. Ur en pr-avdelnings perspektiv är det givetvis förtal, inte kritik, att säga att Shell hotar miljön på Antarktis med sina planerade oljeborrningar, eller att säkerhetskoncernen G4S bryter mot mänskliga rättigheter i Palestina.

 

 

Jag kan inte låta bli att tänka på en av de första stora Facebookgrupperna, ”Det bottenlösa hatet”, som riktades mot en Icabutik i Stockholms innerstad. Den startades av missnöjda kunder 2007 och hade två år senare så många medlemmar att fackförbundet Unionen ansåg att den försämrade personalens arbetsmiljö. Var det näthat? Definitivt. Var det konsumentaktivism? Absolut. Och om Ica haft möjlighet skulle de förmodligen ha stämt de hatiska konsumenterna på så mycket pengar att de fick handla på Lidl resten av livet.

 

Fredrik Strage DN 2013-03-01

 

 

_________________________

 

 

Morrissey "First Of The Gang To Die" Jools Holland

 
 


Morrissey - First of the gang to die

 

You have never been in love, Until you have seen the stars, reflect in the reservoirs
And you have never been in love, Until you have seen the dawn rise, behind the home for the blind

We are the pretty, petty thieves, And you're standing on our streets
Where Hector was the first of the gang with a gun in his hand
And the first to do time, the first of the gang to die, Oh my
Hector was the first of the gang with a gun in his hand
And the first to do time, the first of the gang to die, Oh my

You have never been in love, Until you've seen the sunlight thrown, Over smashed human bone

We are the pretty, petty thieves, And you're standing on our streets
Where Hector was the first of the gang with a gun in his hand
And the first to do time, the first of the gang to die, Such a silly boy
Hector was the first of the gang with a gun in his hand
And the bullet in his gullet and the first lost lad to go under the sod

And he stole from the rich and the poor and not very rich and the very poor
And he stole our hearts away
He stole our hearts away, He stole our hearts away
He stole our hearts away, He stole our hearts away

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0