Meteorit slog ner över uralbergen

 

Den tidiga morgonhimlen lystes upp av ljusblixtar och kraftiga explosioner skakade marken i den

glesbefolkade ryska regionen Tjelyabinsk, 150 mil från huvudstaden Moskva. Det ska ha varit min

st en meteorit som exploderade när den i hög hastighet närmade sig jorden.

Se amatörfilmen – uppges vara meteornedslaget i Uralbergen

 

 
 
En meteorsvärm har slagit ner över de ryska uralbergen. Kraftiga explosioner krossade fönsterrutor och minst 250 personer har skadats lindrigt, enligt inrikesdepartementet.
 

Den tidiga morgonhimlen lystes upp av ljusblixtar och kraftiga explosioner skakade marken i den glesbefolkade ryska regionen Tjelyabinsk, 150 mil från huvudstaden Moskva. Det ska ha varit minst en meteorit som exploderade när den i hög hastighet närmade sig jorden.

Rysk tv och engelskspråkiga Russia Today visar en amatörfilm, som även går att se här ovan, på ett ljussken med en efterföljande röksvans som passerar över himlen och verkar slå ned i marken bortom horisonten. Filmens äkthet har inte bekräftats.

Enligt regionens guvernör har många personer skadats och byggnader förstörts. Inrikesdepartementet uppger att 250 människor har sökt läkarhjälp för lindrigare skador, som skärsår, rapporterar Russia Today.

Vittnen berättar om brinnande stenar som syntes i hundratals kilometer innan de slog ner mot marken i uralbergen, skriver BBC. Uppgifterna om vad det är som egentligen har slagit ner i marken går i sär, en rysk minister för katastrofmyndigheten säger att rör det sig om ett metoritregn medan en annan minister uppger att det ska ha varit en ensam meteorit.

”En meteor gick i bitar över Uralbergen och började brinna, i synnerhet i den lägre atmosfären” skriver den lokala katastrofmyndigheten enligt TT.

– Något började explodera i luften och landade sedan på marken. Ett svart moln ligger över staden. Folk trodde att kriget har kommit, säger ett ögonvittne boende utanför Tjeljabinsk till Interfax.

Enligt TT är regionen centrum för en stor del av Rysslands tunga industri och hyser bland annat atomanläggningen Majak. Rysslands atommyndighet Rosatom uppger att läget på samtliga anläggningar är ”normalt”.

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0