De grundläggande lagarna för mänsklig dumhet av Carlo M. Cipolla

 

Den första grundläggande LAGEN.


Den första grundläggande lag mänsklig dumhet påstår entydigt att:

Alltid och oundvikligen alla underskattar antalet dumma individer i omlopp.


Till en början låter uttalandet triviala, vaga och fruktansvärt ogenerös. Närmare granskning kommer dock att avslöja dess realistiska trovärdighet. Oavsett hur hög är en uppskattning av mänsklig dumhet, är en upprepade gånger och återkommande överraskad av det faktum att:

a) personer som en gång hade bedömt rationell och intelligent visa sig vara ogenerat dum.

b) dag efter dag, med oupphörliga monotoni är en trakasseras en verksamhet med dumma personer som verkar plötsligt och oväntat i de mest obekväma platser och vid de mest osannolika ögonblick.

Den första grundlagen hindrar mig från att tillskriva ett specifikt numeriskt värde andelen dumma människor inom den totala befolkningen: alla numeriska uppskattning skulle visa sig vara en underskattning. Således på följande sidor kommer jag att beteckna den del av dumma människor inom en population med symbolen talet.

 

 

Den andra grundläggande LAGEN

Kulturella trender nu modet i västvärlden föredrar ett jämlikt förhållningssätt till livet. Folk gillar att tänka på människor som produktion av ett perfekt konstruerade massproduktion maskin. Genetiker och sociologer gå särskilt av deras sätt att bevisa, med en imponerande apparat av vetenskapliga data och formuleringar som alla män är naturligt lika och om några är mer jämlika än andra, beror detta att vårda och inte till naturen. Jag tar ett undantag från denna allmänna uppfattning. Det är min fasta övertygelse, med stöd av år av observationer och experiment, att män inte är lika, att vissa är dumma och andra inte, och att skillnaden bestäms av naturen och inte av kulturella krafter eller faktorer. En är dum på samma sätt en är rödhårig, en tillhör den dumma uppsättning som en tillhör en blodgrupp. En dum människa föds en dum människa genom en akt av Providence. Även övertygad om att andelen människor är dumma och att de är så på grund av genetiska egenskaper, jag är inte en reaktionär försöker återinföra smyg klass eller rasdiskriminering. Jag är övertygad om att dumhet är en godtycklig privilegium av alla mänskliga grupper och är jämnt fördelad enligt en konstant andel. Detta faktum är vetenskapligt uttrycks av andra grundlagen som säger att

Sannolikheten att en viss person kommer att vara dum är oberoende av någon annan egenskap hos den personen.

I detta avseende, verkar naturen verkligen ha överträffat sig själv. Det är väl känt att naturen klarar snarare mystiskt, för att hålla konstant den relativa frekvensen av vissa naturfenomen. Till exempel, om män föröka vid norra polen eller vid ekvatorn, om de matchande par utvecklas eller underutvecklade, oavsett om de är svarta, röda, vita eller gula honan till hane förhållandet mellan födda nyligen är en konstant, med en mycket lätt förekomsten av män. Vi vet inte hur naturen uppnår detta märkliga resultat men vi vet att för att uppnå det naturen måste fungera med stora siffror. Det mest anmärkningsvärda faktum om frekvensen av dumhet är att naturen lyckas göra denna frekvens är lika med sannolikheten ganska oberoende av gruppens storlek.

Således finner samma procentandel av dumma människor om man överväger mycket stora grupper eller man har att göra med mycket små. Ingen annan uppsättning observerbara fenomen ger en sådan slående bevis på naturens krafter.

Bevis för att utbildningen inte har något att göra med sannolikheten lämnades av experiment bedrivs i ett stort antal universitet över hela världen. Man kan skilja den sammansatta befolkning som utgör ett universitet i fem huvudgrupper, nämligen kollektivanställda, de tjänstemän, studenter, administratörer och professorer.

När jag analyserade arbetare fann jag att andelen är av dem var dumma. Som s värde var högre än förväntat (första lagen), betala min hyllning till modet jag trodde först att segregation, fattigdom, brist på utbildning skulle få skulden. Men flytta upp den sociala stegen fann jag att samma förhållande var förhärskande bland de tjänstemän och bland eleverna. Mer imponerande fortfarande var resultaten bland professorerna. Om jag ansåg ett stort universitet eller en liten högskola, en berömd institution eller en obskyr en, fann jag att samma fraktion är av professorerna är dumma. Så förvirrad var jag av resultaten, att jag gjorde en särskild punkt att utöka min forskning till en speciellt utvald grupp, till en verklig elit, mottagare av Nobelpriset. Resultatet bekräftade Naturens högsta behörighet: s andel av nobelpristagarna är dumma.

Denna idé var svårt att acceptera och smälta, men alltför många experimentella resultat visade dess grundläggande Detta är en sida Almostveracity. Den andra grundlagen är en järn-lag, och det gör inte erkänna undantag. The Women befrielserörelse kommer att stödja andra grundlagen eftersom det visar att dumma personer är proportionellt lika många bland män som bland kvinnor. Den underutvecklade i tredje världen kommer förmodligen finna tröst i det andra grundlag som de kan hitta i det ett bevis på att efter alla utvecklade inte så utvecklas. Om den andra grundlagen är omtyckt eller inte, men dess konsekvenser är skrämmande: Lagen innebär att om du flyttar in framstående cirklar eller om du tar tillflykt bland huvud-jägare Polynesien, oavsett om du låser dig i ett kloster eller besluta att spendera resten av ditt liv i sällskap med vackra och liderliga kvinnor, har du alltid att möta samma procentandel av dumma människor - som andel (i enlighet med den första lagen) kommer alltid att överträffa dina förväntningar.

Den tredje (och gyllene) grundläggande lagstiftning

Tredje grundlagen förutsätter, även om det inte anges uttryckligen, att människan kan indelas i fyra huvudkategorier: den hjälplösa, den intelligenta, banditen och den dumma. Det kommer lätt igen av klarsynt läsaren att dessa fyra kategorier motsvarar de fyra områden I, H, S, B, av den grundläggande diagrammet (se nedan).

 

 

 

Om Tom tar en åtgärd och lider en förlust samtidigt som en vinst för Dick, kommer Toms märke falla i fält H: Tom agerade hjälplöst. Om Tom tar en åtgärd genom vilken han gör en vinst när ger en vinst även Dick kommer Toms märke falla i område I: Tom agerade intelligent. Om Tom tar en åtgärd genom vilken han gör en vinst som orsakar Dick en förlust, kommer Toms märke falla område B: Tom fungerat som en bandit. Stupidity är relaterad till området S och alla positioner på axeln Y under punkt O. Som tredje grundlagen uttryckligen klargör:

En dum person är en person som orsakar förluster till en annan person eller till en grupp av personer, medan han följer ingen vinst och möjligen även förluster.

När de konfronteras för första gången med den tredje grundlagen rationella människor reagerar instinktivt med känslor av skepsis och misstro. Faktum är att förnuftiga människor har svårt att bli gravid och förstå orimligt beteende. Men låt oss överge den höga plan teori och låt oss titta pragmatiskt på vårt dagliga liv. Vi alla minns tillfällen då en karl tog en åtgärd som resulterade i hans vinst och vår förlust: vi var tvungna att ta itu med en bandit. Vi minns även fall där en karl tog en åtgärd som resulterade i hans förlust och vår vinst: vi var tvungna att ta itu med en hjälplös person. Vi kan minnas fall där en karl tog en åtgärd genom vilken båda parter fått: han var intelligent. Sådana fall förekommer faktiskt. Men vid tankeväckande reflektion måste erkänna att dessa inte de händelser som punktera oftast vårt dagliga liv. Vårt dagliga liv är mestadels gjort av fall där vi förlorar pengar och / eller tid och / eller energi och / eller aptit, glädje och god hälsa på grund av den osannolika aktion av något befängda varelse som inte har något att vinna och faktiskt vinster ingenting från orsakar oss förlägenhet, svårigheter eller skada. Ingen vet, förstår eller kan möjligen förklara varför befängda varelse gör vad han gör. I själva verket finns det ingen förklaring - eller bättre finns det bara en förklaring: personen i fråga är dum.

 

 

 

Frekvensfördelning

De flesta människor agerar inte konsekvent. Under vissa omständigheter kan en viss person agerar intelligent och under olika omständigheter samma person kommer att agera hjälplöst. Det enda viktiga undantag från regeln representeras av dumma människor som normalt visar en stark benägenhet mot perfekt konsistens inom alla områden av mänskliga strävanden.

Från allt som intäkter, följer det inte att vi kan kartlägga den grundläggande diagrammet endast dumma individer. Vi kan räkna för varje person hans vägda genomsnittliga position i planet av figur 1 helt oberoende av sin grad av inkonsekvens. En hjälplös person kan ibland uppträda intelligent och ibland kan han utföra en bandit agerande. Men eftersom personen i fråga är i grunden hjälplös flesta av hans talan har egenskaper hjälplöshet. Således samlade vägda genomsnittliga positionen för alla åtgärder en sådan person kommer att placera honom i H kvadranten av den grundläggande diagrammet.

Det faktum att det är möjligt att placera på kurvan individerna i stället för sina handlingar medger viss utvikning om frekvensen av banditen och dumma typer.

Den perfekta banditen är en som med sina handlingar, låter andra personer förluster lika med hans vinster. Den grövsta typen av kriminalitet är stöld. En person som rånar dig på 100 pounds utan att dig en extra förlust eller skada är en perfekt bandit: du förlorar 100 pounds, vinner han 100 pounds. I den grundläggande diagrammet perfekta banditerna skulle visas på en 45-graders diagonal linje som delar upp området B i två helt symmetriska delområden (linje OM i figur 2).

 

 

 

Men den "perfekta" banditer är relativt få. Linjen OM delar upp området B i två delområden, B1, och B2, och den absolut största delen av banditerna ligger någonstans i en av dessa två delområden.

Banditer som faller i området B1 är sådana personer vars verksamhet ger till dem vinst som är större än de förluster de orsakar för andra människor. Alla banditer som är berättigade till en position i området B1 är banditer med övertoner av intelligens och när de kommer närmare den högra sidan av X-axeln de delar mer och mer egenskaper intelligent person.

Tyvärr individer rätt till en position i B1-området är inte särskilt många. De flesta banditer faller faktiskt område B2. De individer som faller inom detta område är de vars handlingar ger dem vinster underlägsen de förluster som tillfogas till andra människor. Om någon dödar dig för att beröva dig femtio pounds eller om han mördar dig för att spendera en helg med din fru i Monte Carlo, kan vi vara säkra på att han inte är en perfekt bandit. Även genom sina värderingar för att mäta sina vinster (men fortfarande använder dina värderingar för att mäta dina förluster) han faller i B2-området mycket nära gränsen till ren dumhet. Generaler som orsakar stora förstörelse och otaliga offer i utbyte mot en befordran eller en medalj fall i samma område.

Frekvensen fördelningen av dumma människor är helt annorlunda än banditen. Medan banditer är mestadels utspridda över ett område dumma människor är starkt koncentrerade längs en linje, i synnerhet på Y-axeln under punkt O. Anledningen till detta är att de allra flesta av dumma människor är i grunden och orubbligt dum - med andra ord de ihärdigt insistera på att skada och förluster till andra människor utan att härleda vinst, vare sig positivt eller negativt.

Det finns dock människor som genom sina osannolika åtgärder inte bara orsakar skador på andra människor men dessutom skada sig. De är ett slags super-dum som i vårt system för redovisning, visas någonstans i området S till vänster om Y-axeln.

 

 

 

KRAFTEN av dumhet

Det är inte svårt att förstå hur sociala, förbättrar politisk och institutionell makt den skadliga potentialen hos en dum person. Men man måste fortfarande förklara och förstå vad som i huvudsak är det som gör en dum person farlig för andra människor - med andra ord vad som utgör makt dumhet.

I huvudsak dumma människor är farliga och skadliga för förnuftiga människor tycker att det är svårt att föreställa sig och förstå orimligt beteende. En intelligent person kan förstå logiken i en bandit. Banditen agerande följer ett mönster av rationalitet: nasty rationalitet, om du vill, men ändå rationalitet. Banditen vill ha en plus på sitt konto. Eftersom han inte är intelligent nog att utforma metoder för att få plus och ge dig ett plus, kommer han fram sin plus genom att orsaka ett minus att visas på ditt konto. Allt detta är dåligt, men det är rationellt och om du är rationella kan förutse det. Du kan förutse en bandit agerande, hans otäcka manövrar och fula ambitioner och ofta kan bygga upp ditt försvar.

Med en dum person allt detta är helt omöjligt eftersom förklaras av den tredje grundlagen. En dum varelse kommer att trakassera dig utan anledning, för ingen fördel, utan någon plan eller ett program och högst osannolika tider och platser. Du har ingen rationell sätt att berätta om och när och hur och varför de dumma varelse attacker. När de konfronteras med en dum person du är helt på hans nåd. Eftersom dumma persons agerande inte överensstämmer med reglerna för rationalitet följer att:

a) ett allmänt tagna på sängen av attacken, b) även när man blir medveten om attacken kan man inte ordna en rationell försvar, eftersom attacken själv saknar rationell struktur.

Det faktum att verksamheten och rörelser av en dum varelse är helt oberäkneligt och irrationellt gör inte bara försvaret problematiskt men det gör också en motattack mycket svårt - som att försöka skjuta på ett föremål som kan de mest osannolika och otänkbara rörelser. Detta är vad både Dickens och Schiller hade i åtanke när den förra att "med dumhet och ljud matsmältningen man kan framför mycket" och den senare skrev att "mot dumheten själva gudarna kamp förgäves."

 

 

 

FJÄRDE grundläggande lagen

Att hjälplösa människor, nämligen de som i vårt bokföringssystem falla i H området normalt inte inser hur farliga dumma människor, är inte alls förvånande. Deras misslyckande är bara ett annat uttryck för deras hjälplöshet. Det verkligt fantastiska faktum är dock att även intelligenta människor och banditer ofta misslyckas med att erkänna makten att skada inneboende i dumhet. Det är oerhört svårt att förklara varför detta skulle hända och man kan bara påpeka att när de konfronteras med dumma människor ofta intelligenta män och banditer gör misstaget att hänge sig åt känslor av självbelåtenhet och contemptuousness stället för att omedelbart utsöndrar tillräckliga mängder av adrenalin och bygga upp försvar.

Man är frestad att tro att en dum människa bara göra skada sig själv, men det är förvirrande dumhet med hjälplöshet. Ibland en frestas att associera sig med en dum person för att kunna använda honom för sina egna system. En sådan manöver kan inte annat än ha katastrofala följder eftersom en) det bygger på en fullständig missuppfattning av grundläggande natur dumhet och b) det ger dum person lagt utrymme för att utöva sina gåvor. Man kan hoppas att utmanövrera den dumma och upp till en punkt, kan en gör det i praktiken. Men på grund av den oregelbundna beteende dum, kan en inte förutse alla dumma handlingar och reaktioner och snart en kommer att pulveriseras av oförutsägbara rörelser i den dumma partner.

Detta är tydligt sammanfattas i fjärde grundlagen som säger att:

Icke dumma människor underskattar alltid den skadliga effekten av dumma människor. Särskilt icke-dumma människor glömmer ständigt att vid alla tidpunkter och platser och under alla omständigheter att hantera och / eller umgås med dumma människor alltid visar sig vara ett dyrt misstag.

Genom århundraden och årtusenden, i allmänhet som i det privata livet, har otaliga personer underlåtit att ta hänsyn till den fjärde grundlagen och misslyckandet har orsakat mänskligheten oöverskådliga förluster.

FEMTE grundläggande lag

I stället för att överväga välfärden av individen Låt oss betrakta välfärden i samhället, betraktas i detta sammanhang som den algebraiska summan av de individuella förutsättningar. En fullständig förståelse av det femte grundlagen är avgörande för analysen. Det kan parentes tilläggas att de fem grundläggande lagarna är femte säkert den mest kända och dess konsekvens citeras mycket ofta. Femte grundlagen anges att:

En dum person är den farligaste typen av person.

En följd av den lag är att:

En dum person är farligare än en bandit.

Resultatet av verkan av en perfekt bandit (den person som faller på linjen OM i figur 2) är helt enkelt en överföring av rikedom och / eller välfärd. Efter verkan av en perfekt bandit har banditen ett plus på sitt konto som plus är exakt lika med minus han har orsakat en annan person. Samhället som helhet är varken bättre eller sämre. Om alla medlemmar i ett samhälle var perfekt banditer samhället skulle förbli stillastående, men det skulle finnas någon större katastrof. Hela verksamheten skulle innebära massiva överföringar av välstånd och välfärd till förmån för dem som skulle vidta åtgärder. Om alla medlemmar i samhället skulle agera i vanliga svängar, inte bara samhället som helhet, men också individer skulle befinna sig i en helt stabilt tillstånd av någon förändring.

När dumma människor är i arbete, är historien helt annorlunda. Dumma människor orsakar förluster för andra människor utan motsvarighet av vinster för egen räkning. Således samhället som helhet fattig. Systemet för redovisning som kommer till uttryck i de grundläggande diagrammen visar att medan alla åtgärder av individer faller till höger om linjen POM (se figur 3). Lägga till välfärd i ett samhälle, även i olika grad, handlingar alla personer faller till vänster om samma linje POM orsaka en försämring.

 

Med andra ord hjälplösa med inslag av intelligens (område H1), de banditer med inslag av intelligens (område B1) och framför allt den intelligenta (område I) bidrar alla, men i olika grad, att tillfalla välfärd i ett samhälle. Å andra sidan banditer med inslag av dumhet (område B2) och hjälplösa med inslag av dumhet (område H1) lyckas lägga förlusterna som orsakas av dumma människor på så sätt stärka skändlig destruktiva makt den senare gruppen.

Allt detta tyder på en viss reflektion prestanda samhällen. Enligt den andra grundlagen är andelen dumma människor en konstant s som inte påverkas av tid, rum, ras, klass eller någon annan sociokulturell eller historisk variabel. Det skulle vara ett stort misstag att tro att antalet dumma människor i en nedåtgående samhället är större än i ett samhälle under utveckling. Båda dessa samhällen plågas av samma procentandel av dumma människor. Skillnaden mellan de två samhällena är att i samhället som presterar dåligt:

a) de dumma medlemmarna i samhället är tillåtna av de övriga medlemmarna att bli mer aktiva och ta fler åtgärder, b) det finns en förändring i sammansättningen av den icke-dum sektion med en relativ minskning av populationer av områdena I, H1 och B1 och en proportionerlig ökning av befolkningen H2 och B2.

Denna teoretiska antagande är rikligt bekräftas av en uttömmande analys av historiska fall. I själva verket den historiska analysen tillåter oss att omformulera de teoretiska slutsatser på ett mer sakligt sätt och med mer realistiska detaljer.

Oavsett om man anser klassisk eller medeltida eller modern eller samtida gånger en är imponerad av det faktum att varje land går uppför har sin oundvikliga s andel av dumma människor. Men landet rör sig uppåt har också en ovanligt hög andel av intelligenta människor som lyckas hålla s fraktionen i schack och samtidigt producera tillräckligt vinster för sig själva och de andra medlemmarna i samhället att göra framsteg med säkerhet.

I ett land som är på väg neråt, är andelen dumma människor fortfarande lika med S, men i resterande befolkningen märker bland makthavarna en alarmerande ökning av banditerna med inslag av dumhet (delområde B1 i kvadranten i figur 3) och bland de som inte har makten lika alarmerande ökning av antalet hjälplösa individer (område H i grundläggande diagram, bild 1). En sådan ändring i sammansättningen av den icke-dum befolkningen stärker oundvikligen den destruktiva kraften i s fraktionen och gör avböja en säkerhet. Och landet går till helvetet.

(Det finns geni i arbete i denna avhandling. Det kom runt omkring genom läsaren Sam Keen, som skickade oss en tunn grå monografi tryckt i Bologna, Italien. Leden ledde så småningom till Carlo M. Cipolla, författaren, som för närvarande professor i nationalekonomi vid UC Berkeley

- Kevin Kelly, Whole Earth Review. Våren 1987 P2-7)

Uppdatering: Prof. Cipolla avgick från UCB 1991 och dog den 5 september 2000, i Pavia, Italien. Hans arvingar har försökt att hävda kontroll över texten, men det släpptes till det offentliga rummet, och kan inte dras tillbaka.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0